Ulica Zrinskih i Frankopana 2, 47280 Ozalj

Izložba slika Predraga Golla

28.9.2022.

Do 2. listopada 2022. u Zavičajnom muzeju Ozalj pogledajte izložbu slika Predraga Golla iz zbirke Stjepana Pohižeka.

Nakon uspješne izložbe o vatrogastvu okrećemo se slikarstvu, te Vam za sljedeći tjedan pripremamo odličnu izložbu PREDRAG GOLL - izbor slika iz zbirke Stjepana Pohižeka. Stjepan Pohižek umirovljeni  je obrtnik iz Sesveta, slike je počeo prikupljati tek 2005. godine, a do danas je stvorio bogatu kolekciju umjetnina koja broji više od tri tisuće djela uključujući ulja na platnu, grafika i crteža te skulptura domaćih i stranih likovnih umjetnika različitih generacija. Već godinama priređuje izložbe u svrhu promoviranja hrvatskih umjetnika i umjetnosti uopće. Dosad je priredio niz tematskih izložbi u domovini i inozemstvu.

Predrag Goll 
(Pisarovina, 15. X. 1931 – Slavonski Brod, 13. X. 2016). Završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1956 (Đuro Tiljak). Bio je restaurator u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku; 1975–91. ravnatelj. Od 1992. bio je voditelj Galerijskoga odjela Muzeja Brodskog Posavlja, a od 1996. ravnatelj Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda i Donacije Branko Ružić i suvremeni hrvatski kipari i slikari. U tradiciji modernoga hrvatskog slikarstva, vezan uz slavonsku baštinu i ozračje, u ulju i akvarelu radio je slike u kojima se, uz prevladavajući realistički pristup (Zatočenik, 1963), približavao nadrealizmu i informelu te spajao utjecaje kubizma i apstrakcije (Drvo-voda, 1983; Mrtva priroda I, 1995; Oči straha, 1997). Sudjelovao je i u osnivanju umjetničkih i slikarskih kolonija: Sava, Slavonski Brod, Buk, Baranjska umjetnička kolonija Beli Manastir i Slavno proljeće, Ozalj.

Citiranje:
Goll, Predrag. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 14. 8. 2022.







About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and

Get Consultation

Contact Us

(c) 2020 Muzex - All rights reserved.