Ulica Zrinskih i Frankopana 2, 47280 Ozalj

Božićni koncert u muzeju

20.12.2023.

PETRA GILMING

Petra Gilming jedna je od najistaknutijih hrvatskih pijanistica srednje i mlađe generacije.

Diplomirala je i potom magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doajena hrvatskog pijanizma i glasovirske pedagogije Vladimira Krpana. Umijeće je usavršavala i na brojnim majstorskim tečajevima (V. Meržanov, K. H. Kammerling, J. F. Antonioli…) te na postdiplomskom studiju kod Luigija Mostaccija u Italiji.

Kao solistica i komorna glazbenica dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, poput nagrade Radio podija, nagrade „Darko Lukić“ i nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

2015. godine osvaja prvu nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika "Papandopulo" te nagradu HDS-a u kategoriji komornih sastava.

Kao članica Tria 1887, dobitnica je nagrade ''Artists on Globe'' za najbolje mlade hrvatske glazbenike u 2015. godini.

2016. osvaja nagradu Dvorane Vatroslav Lisinski za nastup na Tribini Darko Lukić sa Hrvatskim klavirskim triom.

Posebnu je pozornost Petra Gilming privukla svojim ranim solističkim recitalima posvećenima integralnim izvedbama iznimno zahtjevnih djela pijanističke literature poput obiju knjiga Varijacija na Paganinijevu temu Johannesa Brahmsa, Simfonijskih etida Roberta Schumanna ili ciklusa Goyescas Enriquea Granadosa.

Umjetnica podjednako uspješno nastupa i kao solistica uz istaknute dirigente (Igor Gjadrov, Pavle Dešpalj, Frano Krasovac) s orkestrima kakvi su Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački komorni orkestar i dr.

Naročitu naklonost od početaka karijere pokazuje ka komornom muziciranju, kako u duetima sa istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima, tako i u raznim komornim sastavima među kojima se osobito ističu dva klavirska trija čija je i suosnivačica – Hrvatski klavirski trio (uz violinisticu Anamariju Milić i violončelisticu Petru Kušan) te Trio 1887 (uz violinista Shoa Akamatsua i violončelista Branimira Pustičkog), u kojem i danas aktivno djeluje.

Kao solistica i komorna glazbenica Petra Gilming nastupa na istaknutim festivalima – Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Zagreb Komu, Diapasonu, Danima Milka Kelemena te festivalima u Vukovaru, Šibeniku, Poreču, Rovinju, Nizozemskoj i Danskoj.

Zaposlena je kao viši umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

DAVOR PHILIPS

Rođen je 1977. godine u Vinkovcima gdje je i započeo glazbeno obrazovanje. U Osijeku završava srednju glazbenu školu u klasi prof. Eve Hühn. Diplomirao je 1999. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj, a magistrirao 2003. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja između kojih se ističu:

1. nagrada na Državnom natjecanju učenika glazbe u Splitu 1994. god., 1. nagrada na Državnom natjecanju učenika glazbe - neklasični komorni sastavi u Zagrebu 1994 god., godišnja nagrada Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu mladim znanstvenicima i umjetnicima za umjetničko ostvarenje u ak. god. 2005/06., Nagrada Jurica Murai za najbolji koncert na Varaždinskim baroknim večerima 2006. god.

Također je nagrađivan kao član Zagrebačkog kvarteta: Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, diskografska nagrada Porin za najbolji album klasične glazbe, nagrada Novog lista za najbolji koncert na Riječkim ljetnim večerima 2014. god.

Nagrađen je sa 31 diplomom i priznanjima HDGPP-a, MZOS-a i Agencije za odgoj i obrazovanje za nagrade učenika i studenata. Član je ocjenjivačkih sudova na regionalnim i državnim natjecanjima iz violine.

Surađuje s orkestrima: Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti i dr. Koncertirao je u Kanadi, Americi, Kini, Japanu, Koreji, Južnoafričkoj Republici, Rusiji, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Portugalu i drugdje.

Uz mjesto profesora na Muzičkoj akademiji ističe se i pedagoškim radom kao profesor na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. Njegovi učenici i studenti dobitnici su mnogobrojnih prvih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

U razdoblju od 1999. do 2005. zamjenik je koncertnog majstora u HNK-u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na kojoj 2017. godine stječe zvanje izvanrednog profesora. Stalni je član Zagrebačkog kvarteta od 2001. godine i Zagrebačkih solista od 2018. godine s kojima je do sada odsvirao preko 1500 koncerata te snimio nekoliko nosača zvuka.

PROGRAM:

D. Pejačević: Canzoneta

W.A.Mozart: Sonata za klavir i violinu u G-duru Kv. 293 a (301)

Allegro con spirito

Allegro

E. Grieg: Sonata za klavir i violinu Br. 3 u c-molu Op. 45

Allegro molto appasionato

Allegtretto espressivo alla Romanza

Allegro animato








About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and

Get Consultation

Contact Us

(c) 2020 Muzex - All rights reserved.