Ulica Zrinskih i Frankopana 2, 47280 Ozalj

Okrugli stol - Slaveni nekad i danas?

22.3.2024.

O Slavenima do danas postoji niz nepoznanica, ako ih promatramo kao jedinstvenu etničku i jezičnu skupinu naroda, te kroz ovaj okrugli stol želimo odgovoriti na pitanje kako su Slaveni bili percipirani nekad do 17 stoljeća, te kako su percipirani u današnje doba. Kakva je povijest, sadašnjost i budućnost Slavena na Balkanu i šire?

         Za sudjelovanje na okruglom stolu molimo Vas da se prijavite na mail muzoz@ka.t-com.hr .

         Uz održavanje okruglog stola bit će prikazan i dokumentarni film “The Glorious - a history of the Slavs”. Riječ je o filmu o Slavenima, o njihovom nastanku i opstanku kroz povijest. Film posredno i neposredno odgovara na pitanje: „Tko su Slaveni?“

         Odgovor na ovo teško pitanje pokušali su dati Yakov i Ruthie Alekseyev uz podršku eksperata kao što su: Maria Mustapic Wielowieyska, Andrzej Wielowieyski, Dr. Florin Curta, Dr. Marko A Hoare, Kristaps Andrejsons, Olga Koloditskaya, Ruslan Trad.

-         „Kroz ovaj film se objašnjavaju najvažnije povijesne odrednice Slavena. Bitno je objasniti naziv etničke grupe, povijesne činjenice kao npr. događaj iz 1683. kada su na vratima Beča kršćansku Evropu spasili poljski Slaveni i to nije jedini put da se to dogodilo. Pored toga, dokumentarac opisuje jedan važan element, a to je - slavenska bajka. Slaveni otkuda god da jesu, bilo da je riječi o Poljskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, BiH oni će vam pričati o bajkama uz koje su odrasli i upravo one će objasniti svijetu slavenski način razmišljanja“ -  poručila je autorica filma Ruthie Alekseyev.

         Film je sniman na više lokacija: Bugarska, Češka, Hrvatska, Austrija, Bosna i Hercegovina te mnogim drugim. Slavenska kultura puna još uvijek je nepoznata za ostatak svijeta i upravo je to jedan od razloga nastanka ovog filma - pokušati objasniti Zapadu djelovanje Slavena.

         Film će poslužiti kao dobar uvod u okrugli stol, i daljnju raspravu, stoga Vas pozivamo da nam se pridružite 12. travnja 2024. u Ozlju.

Ovaj okrugli stol zajednički organiziraju Zavičajni muzej Ozalj www.zmo.hr  i Red Africa Travel https://redafrica-travel.com .








DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and

Get Consultation

Contact Us

(c) 2020 Muzex - All rights reserved.